Важни информации за оние кои се греат на клима: Климата ќе троши три пати повеќе струја, ако….

Поевтините модели без инвертери можат да се загреат само кога надворешната температура е над 0°C.

Употребата на клима уреди се јавува како најголем фаворит, со оглед на тоа што е практично и брзо решение кое им е достапно на сите станари.

Сепак, многумина избегнуваат да го вклучат уредот и тоа го прават периодично само неколку часа или минути за да искористат што е можно помалку електрична енергија и на тој начин да заштедат пари.

Покрај тоа, постојат голем број мали трикови со помош на кои е можно да се оптимизира работата на уредот и следствено да се намалат сметките за струја за време на грејната сезона на станот.

Ќе ги откриеме советите споменати подолу, но пред да започнеме со нив, време е да ги објасниме основите на трошењето.

Енергетска класа на уредот

Современите климатизери користат инвертер компресор, кој осигурува уредот да не работи со целосна моќност цело време, но количината на искористена енергија варира во зависност од потребата.

Клима уред од 3,5 kW троши максимум околу 1,2 kW електрична енергија со целосна моќност, додека во состојба на одржување на температурата троши помеѓу 200 и 500 W електрична енергија.

Сепак, можеме дополнително да ја намалиме оваа потрошувачка.

Првиот чекор е да ја изберете енергетската класа на уредот. Може да биде A+++, A++, A+, A и B, а највисоката оцена е секако најдобрата опција бидејќи обезбедува висока функционалност со мала потрошувачка на електрична енергија, што може да обезбеди значителни заштеди во домашниот буџет на годишно ниво.

Откако ја дефиниравме најдобрата енергетска класа, време е да се обрне внимание на оптималниот начин на работа.

Дополнително, доколку некое лице остане во домаќинството цел ден, се препорачува уредот да го вклучи рано наутро, додека надворешните температури се малку пониски и да го оставаат постојано вклучен цел ден.

Како што споменавме претходно, кога клима уредот ќе ја достигне поставената температура во просторијата, автоматски ќе ја одржува со намален ефект, што ќе резултира со минимална потрошувачка на електрична енергија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде