УКИМ доживеа нов пад на реномираната светска ранг листа CWUR, ако не се промени нешто УКИМ догодина ќе исчезне од таа листа

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ) се најде на 1.990-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за 2023 година, што денеска ја објави Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR).

Станува збор за ранг-листа која CWUR ја објавува секоја година, а при рангирањето универзитетите и колеџите ги оценува според четири мерки: образование, можност за вработување, настава и истражување. Годинава биле рангирани вкупно 20.531 високообразовна институција, а од нив најдобрите 2.000 се најдоа на листата.

Во споредба со минатата година, кога се најде на 1.964-та позиција, УКИМ годинава бележи пад од 26 места, а ако се направи споредба со 2021 година, тогаш падот е од 46 места. За само четири години, УКИМ на листата на CWUR паднал за дури 174 места. Доколку трендот на паѓање продолжи, може да се очекува дека догодина УКИМ сосема ќе исчезне од листата на 2.000 најдобри универзитети во светот.

Првиот и најголем универзитет во државава, сепак е единствената македонска високообразовна институција што се најде на ранг-листата на CWUR.

Од земјите од соседството, Србија и годинава има четири претставници меѓу најдобрите светски универзитети. Од нив, најдобро рангиран е Белградскиот универзитет кој се најде на 362-то место, што е пад од 12 позиции во однос на лани. Од Бугарија се рангирани два универзитета, од Грција 12, а од Хрватска 4.

На листата и годинава не се најде ниту една високообразовна установа од Албанија, Косово, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Трите најдобро рангирани универзитети во светот според листата на CWUR се универзитетите Харвард, МИТ и Стенфорд, сите од САД. Всушност, САД доминираат на листата на CWUR. Меѓу најдобрите 20 универзитети во светот, 16 се американски, три се британски, а еден е јапонски.

Интересно е што во моментов течат избори за нов ректор при УКИМ. На 30 мај академската заедница треба да избери ректор од  вкупно шест кандидати:

  1. Проф. д-р Горан Ајдински, од Филозофскиот факултет во Скопје
  2. Проф. д-р Биљана Ангелова, од Економскиот институт во Скопје (актуелен проректор)
  3. Проф. д-р Ратко Дуев, од Филозофскиот факултет во Скопје (актуелен декан)
  4. Проф. д-р Атанас Кочов од Машинскиот факултет во Скопје (актуелен декан)
  5. Проф. д-р Христина Спасевска од Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје, (актуелен проректор)
  6. Проф. д-р Димитар Ташковски од Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје

Голем дел од академската заедница е револтирана што претходното раководство, двете актуелни проректорки се кандидираат за позицијата ректор, а токму ова раководство го истакнуваат како главна причина за назадување на најстариот универзитет.

Ви пренесуваме дел од реакциите на социјалните мрежи:

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде