Совети за штедење во домот: Кои електрични апарати трошат најмногу електрична енергија?

Се проценува дека оние кои поседуваат нови апарати за домаќинство трошат дури 50 отсто помалку струја. При купувањето уред не треба да се води сметка само за цената, бидејќи поскапите во повеќето случаи се поефикасни од поевтините.

  1. Фрижидерите и замрзнувачите се големи „јадачи“ на енергија. Кога купувате, треба да обрнете внимание на неколку фактори: големина, карактеристики и ефективност. Има посебен акцент на големината. Поголемите фрижидери исто така трошат повеќе. Проценетата големина на фрижидерот за едночлено домаќинство е 100-140 литри простор, а за четиричлено домаќинство може да се користат 50 литри по лице од истиот простор. Оптималната температура на фрижидерот е седум степени. На таа температура, храната ќе биде доволно изладена, а потрошувачката на енергија ќе биде помала отколку на пониски температури.

2. Вториот најголем потрошувач на енергија е машината за перење. Корисен совет е да барате машини кои имаат можност за прилагодување на потрошувачката на вода, бидејќи тие исто така штедат електрична енергија. Подобро е да се избегнува миење на високи температури. На пример, миењето на 95 степени е непотребно. Денешните детергенти за перење ги отстрануваат дамките на температури од 30 или 40 степени, а само за екстремно валкани алишта можете да ја поставите машината на максимални 60 степени. Намалувањето на температурата при перење алишта ја намалува и потрошувачката на струја за една третина.

3. Машината за сушење алишта е уште еден уред кој троши големи количини на енергија. Се препорачува алиштата да се исушат природно. Ако тоа не е можно, треба да обрнете внимание на неколку работи. На пример, потрошувачката на енергија е помала кога се сушат алиштата со 1200-1400 вртежи во минута. Ако купувате машина за сушење, размислете да купите машина со сензор за влажност. Имено, тој тип на машина за сушење автоматски се исклучува откако ќе се достигне одредено ниво на сувост на алиштата.

4. За машината за миење садови важат истите правила како и за алиштата – пониска температура, помала потрошувачка. Оптималната температура за миење садови е 50 степени.

5. Шпоретите на плин се сметаат за најдобар уред за потрошувачка на електрична енергија бидејќи трошат дури 30 проценти помалку енергија од конвенционалните. Ако ја додадете употребата на шпорет под притисок, потрошувачката на електрична енергија е 60 проценти помала во споредба со стандардните тави.

6. Компјутерите се следниот голем потрошувач на електрична енергија. Ако сакате да купите компјутер, размислете за лаптоп, бидејќи троши помалку енергија од класичен компјутер.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде