ШАНСА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ: Германија бара 100.000 работници – ова се работните позиции и платите!

Германија веќе некое време се бори со голем дефицит на работна сила. На најсилната економија во Европа и недостигаат над 100.000 работници, а судејќи според новиот закон, таа бројка ќе се зголеми за околу 60.000 нови позиции поврзани со поставување на парно. Ова уште еднаш ја потврдува популарноста на занаетчиските работи во европските земји, со кои главно се занимаваат нашите луѓе поради добрата заработка.

Поттик за потенцијалниот прилив на десетици илјади работници е нацрт-законот одобрен од германската влада, кој се однесува на нов начин на греење планиран за 2024 година. Имено, новите системи за греење, кои се поставуваат во нови и стари згради, мора да користат 65 проценти од енергијата од обновливи извори. Крајната цел е да се намали зависноста од фосилни горива. Тие можат да се заменат со употреба на топлински пумпи, системи за централно греење или соларна енергија.

Централното здружение за канализација, греење и климатизација (ЗВШК) извести дека поради овој процес на Германија ќе и бидат потребни 60.000 работници за да го инсталира новиот систем за греење на ниво на целиот пазар.

Најчестите работни места на нашите луѓе во Германија

Нашите луѓе кои живеат во Германија најчесто се занимаваат со физички работи, пред се градежништво, а голем број од нив се вработени во здравствените системи, како што се негувателки, медицински техничари, физиотерапевти, фармацевти и голем број лекари. исто така заминување.

Дополнително, голем дел од нив се вработени во угостителството, каде најбројни се келнерите и готвачите, потоа персоналот за работа во кујната и производството на храна, како и работниците за одржување на хигиената на објектот. Молерите, автомеханичарите, заварувачите, електричарите и возачите сè уште се најпопуларните работни места за Србите во странство.

Според проценките, во Германија живеат речиси половина милион Срби, а тој број несомнено расте. Многумина заминуваат сезонски, на три или шест месеци, за да заработат дополнително. Има и такви кои намерно заминуваат во потрага по постојано вработување и живот во оваа богата земја.

Платите на работниците „завршени“

Мал е процентот на оние кои ја напуштаат својата земја и заминуваат да работат по својата професија. Голем број случаи се преквалификуваат за занимања кои се актуелни на пазарот на труд и кои добро се исплаќаат.

Така, водоинсталатер може да заработи од 2.317 до 4.524 евра, а столар во просек од 1.576 до дури 5.339 евра. Платата на автомеханичари и автоелектричари се движи од 2.019 до над 5.000 евра. Пекар може да заработи и до 4.000 евра месечно. Фризерската професија се плаќа минимум 1.576 евра, а платата може да порасне и до 3.240 евра. Чистењето на собите чини од 1.500 до 2.849 евра.

Што се однесува до угостителството, келнерите имаат приходи од 1.653 до 3.738 евра, а готвачите до 6.579 евра. Рецепционерите се платени од 1.800 до 3.456 евра, а хотелските менаџери заработуваат од 2.120 до речиси 10.000 евра!

Дадилките можат да заработат од 1.500 до 4.168 евра, а оптимумот за медицинските техничари е од 1.612 до 4.531 евро. Доколку сакате да бидете „супервизор во кол центар“ ќе заработите од 3.085 до 5.564 евра.

Бонусите често се нагласени при аплицирање на огласот, а често се имплицирани и не се вклучени во оваа пресметка за плаќање.

Со цел да привлече работници, германската влада го разгледува предлог-законот за полесно вработување на странски државјани.

Еден дел е поврзан со образованието. Се предвидува полесно прифаќање на дипломи од други земји бидејќи дипломите ќе ви бидат признати доколку имате двегодишно работно искуство во таа област и доколку матичната земја дозволува преквалификација. Потоа, законот дозволува преквалификација и менување занимања.

Една од новитетите што се разгледува е т.н. Тоа подразбира бодовен систем кој овозможува полесно добивање вработување, но и државјанство. Познавањето на јазикот, професионалното искуство, возраста и поврзаноста со Германија се столбот на овој систем. Најмалку 6 поени се потребни за луѓето кои доаѓаат во Германија да добијат шанса, а три поени ги дава доброто познавање на јазикот, на пример.

Јазикот е еден од главните постулати за вршење и совладување на работата во странство, иако не сите професии бараат високо ниво на јазично познавање, туку основно знаење. Во медицинската област тоа е неопходно, додека асистентот во кујната не треба да знае толку добро.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде