Се бараат сезонски работници – дневница до 3000 денари

Поранешниот градоначалник на Сплит Жељко Керум на социјалните мрежи објави дека бара берачи на маслинки.

Тој понуди четири куни за набран килограм маслинки, напоменувајќи дека еден берач може да бере 100 килограми дневно, па може да заработи 400 куни, а има обезбедено и ручек.

На почетокот се чини дека заработката е подобра во Керум, но подобрите познавачи на можностите во земјоделството и искусните берачи ќе кажат дека бербата на мандарини и маслинки не е споредлива.

Додека килограм мандарини може многу лесно да се берат, со неколку вешти движења на раката и ножиците, за берење килограм маслинки потребно е десет пати повеќе време.

Драги пријатели, добар ден!

Одамна се немам јавено, од последните избори, каде што гласачите што излегоа гласаа за неспособната градска власт.

Но, волјата на граѓаните кои гласаа треба да се почитува. Но, не пишувам за тоа. Почнувам да берам маслинки во најголемата далматинска маслинка во Каштела.

Ги повикувам сите што сакаат да купат да се обратат на мобилниот телефон 098 264 069. Би сакал да напоменам дека просечниот берач може да бере 100 кг дневно, а таксата за берење е 4 куни за килограм плус ручек.

Секојдневно продавам свежо маслиново масло во шише за 100 куни, а шише за 90 куни, во ОПГ Керум – Лора Сплит. Собирањето е веќе започнато.

Бидете здрави и среќни!, напиша Жељко Керум на Фејсбук.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде