Oбјавена УБАВА вест: За 30% се ЗГОЛЕМУВААТ платите на овие работни места

Зголемувањето на платите во Министерството за финансии од 32 отсто е оправдано бидејќи ова министерство е столб на државата и чувар на нејзините пари, изјави вицепремиерот Фатмир Битиќи,

на денешната прес-конференција, запрашан за оправданоста на зголемувањето на платите во повеќе министерства кое е поголемо од инфлацијата во земјата.

Според буџетот за 2023 година планирано е зголемување на платите скоро во сите министерства. Најголемо зголемување од 32 отсто има во Министерството за финансии, за образование од 29 отсто, за одбрана од 15 отсто …

 Со изгласување на закон за органско буџетирање, кој е во собрание на кој се работеше 4 години, вработените во Министерството за финансии и добиваат нов третман,

нова систематизација и нов начин на добивање пари. Ова министерство е столбот на државата. Тие се должни да креираат политики но и се чувари на парите на државата и мора соодветно да мотивираме луѓе за останат во ова министерство.

Тие заслужуваат многу поголеми плати. Ако ме прашувате дали ова зголемување е оправдано?

Велам да. Оправдано е и зголемувањето на платите и на вработените кај мене и во другите министерства.

Платите мора да бидат достоинствени и да одговараат на пазарот на труд – рече Битиќи.

Тој, како што рече, се залага за достоинствени плати на сите вработени.

Битиќи рече и дека став на владата е да го зголеми бројот на вработени во инспекциските служби, 

а при вработувањето на нови административци покрај нови лица ќе се применува и хоризонтално поместување на кадарот кој е вишок во некои институции.

Според него, за неколку илјади лица е намален бројот на административци како резултат на пензионирање и заминување.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде