Објавена голема еcенска пpогноза – Метеpеолозите предупредуваат: Ќе има големи климатcки промени во цела Европа

Метеоролозите на AcuuWeather велат дека во поголемиот дел од есента не очекува топло време.

Западна Европа беше погодена од интензивен топлотен бран ова лето, а преминот од лето во есен можеби нема да биде забележлив за многу Европејци, според AccuWeather, кој објави голема прогноза за есента.

Од нивниот тим метеоролози велат дека барем дел од сезоната нè очекуваат суви и топли услови. Тајлер Ројс, врвен метеоролог кој со години прогнозира европско време,

очекува дека потоплите од нормалните услови ќе продолжат да бидат тренд низ западна и централна Европа во поголемиот дел од есента.

„Генерално, ќе биде топла сезона и ќе биде бавна транзиција кон нормални температури“, рече Ројс, предвидувајќи просечни температури од 1 до 2 степени над нормалата и предупредувајќи за суши.

Ова може да биде најлошата суша за јужна Англија, Франција, Германија…“, вели метеорологот.

Продолжената суша ќе продолжи да предизвикува проблеми во снабдувањето со храна и вода, како и во транспортот на стоки низ Европа поради екстремно ниското ниво на реките.

Земјоделството исто така ќе биде на удар. Сезоната на шумски пожари најверојатно ќе продолжи, објасни постариот метеоролог на AccuWeather, Алан Реперт.

Областите поштедени од зголемен ризик од пожари ќе бидат малку низ целиот континент, особено на почетокот на есента.

Што го очекува Балканот?
Југоисточните делови на континентот, вклучително и Грција и остатокот од Балканот, во почетокот на есента, ги очекува неколку топлотни бранови пред да се случат промени во временските услови.

„Овие области би можеле да забележат зголемување на врнежите во текот на втората половина од сезоната.

Ако натпросечното топло време продолжи и температурите на водата останат високи, шансите за формирање медикамент подоцна во сезоната може да се зголемат“, рече Ројс.

Терминот „медикан“ е комбинација од зборовите „Медитеран“ и „ураган“ и се однесува на нетропска бура која се храни од топлите води на Средоземното Море. Медикан може да произведе силни ветрови и обилни дождови слични на другите тропски бури.

„Ова сценарио, доколку се оствари, може да биде овој дел од единствената надеж на Европа за какво било ослободување од постојаната суша.

Ако ова сценарио не се оствари, сушата во јужна Франција, Италија и на Балканот ќе трае до есен. “, рече тој, е Ројс.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде