Еве кога започнyва зимcкото cметање на вpемето – ќе cпиеме еден час подолго

Во недела, 30 октомври 2022 година, започнува зимското сметање на времето, кога стрелките на часовникот се поместуваат еден час наназад!

Ноќта меѓу сабота и недела часовниците треба да се вратат еден час назад, бидејќи завршува летното сметање на времето!

Започна на 27 март, а завршува во недела на 30 октомври во три часот по полноќ.

Времето во 3 часот во недела на 30 октомври се смета како два часа, согласно Законот за пресметување на времето.

Компјутерите, мобилните телефони и другите модерни уреди кои го покажуваат точното време автоматски ќе се „префрлат“ на зимско сметање на времето,

но доколку сè уште имате аналоген приказ на времето или некој постар уред што „не“ автоматски го прави тоа, не заборавајте да поместете ги стрелките вратете се еден час наназад, од 3:00 до 2:00 часот.

Се уште не е постигнат договор за предлогот на Европската комисија од пред четири години за укинување на сезонското поместување на часовникот во последната недела од март, односно во октомври.

Во 2019 година предлогот беше поддржан од Европскиот парламент, но треба да биде усвоен од земјите-членки. пренесува Нови “.

Сепак, можно е оваа година да го задржиме летното сметање на времето кое требаше да заврши на 30 октомври година.

Доколку го задржиме летното сметање на времето тоа би значело дека последниот викенд од октомври (ноќта од саботата кон неделата) нема да ги поместиме стрелките на часовникот за еден час наназад.

Ваквата можност ја најави Владата.

„Владата го задолжи Министерството за економија да ги разгледа можностите околу евентуално продолжување на примената на летното сметање на времето, со цел дополнителни заштеди во општата потрошувачка на електрична енергија“, соопштија од Владата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде