Ќе се шокирате: Погледнете колку парчиња регистрирано оружје има во Македонија

Во 2005 година е донесен Закон за оружје кој останува во сила и денеска со одредени измени. На почетокот, законот дозволувал поседување на огнено оружје во одредени ситуации.

Во 2007 година беше усвоен амандман со кој беше отстранета полициската дискреција за давање дозволи за огнено оружје за лов, пропишувајќи кои услови треба да се исполнат за да се добијат, но дозволите за самоодбрана останаа да се издаваат.

Законот го дели огненото оружје во четири категории. Категорија А – вклучува целосно автоматско огнено оружје кое е забрането за цивилна употреба, Категории Б и Ц вклучуваат полуавтоматско огнено оружје, пиштоли, пушки и пушки кои може да се купат со нормални дозволи.

Огненото оружје од категоријата В може да се даде во олеснителни околности. Категорија Д вклучува ладно, пневматско и стрелачко оружје кое може да се купи без дозвола, но мора да биде регистрирано.

Муниција може да се купи само со дозвола дадена од Министерството за внатрешни работи (МВР). За да се добие дозвола за огнено оружје во Македонија лицето кое побарало мора да има најмалку 18 години, да е работоспособно, здраво, да не претставува опасност за јавниот ред, да има постојан престој, да има техничко познавање за оружје и прописи поврзани со него и да има оправдана причина за стекнување на ваквото право.

Во случај поднесувањето на барањето да е од оправдана причина, тоа ќе мора да се докаже дека нечиј живот или имот се загрозени.

Во една своја анализа на темата, белградскиот неделник НИН, пак, објаснува дека вообичаено 75 отсто од оружјето во некоја земја е во посед на граѓаните, а со преостанатиот дел располагаат војската, полицијата и разни служби за обезбедување, додека на просторот на Западен Балкан тој процент достигнува дури 90 отсто.

И женевскиот институт за меѓународни и развојни студии „Смол армс сурвеј“ во својата последна анализа заклучува дека од 100 граѓани на Македонија, дури 29,8 поседуваат малокалибарско оружје. Во однос на регионот, во истражувањето се заклучува дека бројките се значително повисоки, при што предводат Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора.

Од 2018 година има 180.000 парчиња регистрирано огнено оружје, но проценките се дека во земјава има 451.000 парчиња нелегално огнено оружје.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде